Homlokzati hőszigetelő rendszerek

A homlokzati hőszigetelés fajtájának kiválasztásakor figyelembe kell venni többek között a falak és a hőszigetelő anyag páraáteresztő képességét. Fontos szempont, hogy a hőszigetelő rendszer függvényében változnak a kivitelezés költségei. Az alábbi felsorolás a legolcsóbb technológiától halad a drágább felé (a kivitelezés árai kb. 2.000 Ft/m2 -től 7.000 Ft/m2-ig terjednek)

Hőszigetelő vakolat

Ugyan ez a legolcsóbb megoldás, mégsem javasoljuk, ugyanis a hőszigetelő képessége ennek a legkisebb. 8 cm hőszigetelő vakolat hőszigetelő képessége érne fel 1 cm polisztirollal hőszigetelő képességével.

Polisztirol hőszigetelő lemez vékony-vakolattal

Ideális megoldás a viszonylag olcsó rendszerek közül. Erről a technológiáról az alábbiakban részletes leírást olvashat.

Perforált polisztirol hőszigetelő lemez vékony-vakolattal

Az előző megoldás továbbfejlesztett változata, amely a páratechnikai szempontokat jobban szem előtt tartja.

Hőszigetelő kőzetgyapot vékony-vakolattal

Az eljárás itt is hasonló, de polisztirol helyett ásványi egy speciális anyag alkotja a hőszigetelő lapok anyagát. Alkalmazásának előnyei közé tartozik a jobb hangszigetelés és páraáteresztés, azonban lényegesen drágább. Elsősorban olyan olyan épületeknél kötelező a használata, ahol a tűzbiztonsági előírások szigorúbbak, ugyanis a kőzetgyapot nem éghető. A polisztirol önkioltóan ugyan, de ég .

Hőszigetelő kőzetgyapot szerelt burkolattal

Az épület falára rögzített kőzetgyapotot egy szerelt fallal védik (fém-, üveg-, műanyagpanel, kő, stb.), mely a homlokzat esztétikai megjelenését is adja. Leginkább középületeknél, irodaházaknál alkalmazzák.

Hőszigetelés ajánlott vastagsága

A polisztirol vastagságán nem érdemes spórolni. Az állványozás és a munkadíj költségeit egyáltalán nem befolyásolja a hőszigetelés vastagsága. A felhasznált anyagok közül is csak néhányat érint. Például két jelentős tétel a ragasztótapasz és a színvakolat ára, ettől nem változik. Egy átlagos családi ház esetében (kb. 200 m2-es falfelülettel számolva) a polisztirol vastagságának minden egyes centimétere hozzávetőleg 30.000 Ft-tal növeli az anyagköltséget. Azonban ugyanannyi idő alatt térül meg a vékony és a vastag hőszigetelés is, ahogy azt számításaink bizonyítják.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a ház hőszigetelése nem csak a határolófalakon múlik, hanem a nyílászárókon, födémeken, aljzaton és tetőszerkezeten is. Általában 8 - 12 cm hőszigetelés ajánlott.

Érdemes áttanulmányozni az alábbi táblázatot, amely a fal anyagától, típusától függően megmutatja, hogyan változik a fal hőáteresztő képessége a polisztirol szigetelőlap vastagságát növelve.

Kiemelt Ügyfeleink

Go to top