Az állványozás ütemezése, logisztikai problémák

A műemlék jellegű épületek döntő többsége a belvárosban található és ez jelentős logisztikai problémákat okoz az állványépítés során. Az állványépítéshez nagy tömegű és nagy térfogatú anyagokat kell megmozgatni (tipikusan 25 kg/m2, azaz 25 tonna ezer négyzetméterenként). A belvárosi övezetek azonban súly korlátozottak. Vagy egyedi behajtási engedélyt kell kiváltani, vagy furgonnal kell megoldani a szállítást.Ha már egyszer bejutottunk a belvárosba, akkor további problémát jelent a felvonulási területek szűkössége (megállás, rakodás teherautóval, rakodási területek, stb.). A közterület foglalási engedélyek idejekorán történő kiváltása alapkövetelmény. És még ez sem jelent biztosítékot, hogy a már lefoglalt közterületre ne parkoljon rá a szomszéd lakó.

Az állványozás közterületen zajlik

A logisztikán, szállításon, rakodáson kívül maga az állványépítés is jelentősen bonyolultabb műemléki környezetben.


A műemlék jellegű épületek esetén a kikötéseket célszerű műszeresen tesztelni, mert a falak gyakran morzsalékosak. Sajnos gyakori jelenség a nem kellően felkészült cégek által épített állványok elborulása, amit éppen a szabálytalan vagy szakszerűtlen kikötések okoznak elsősorban (lásd Váci utca).

Bonyolult homlokzatok, szakszerű kikötések

A homlokzati felületek bonyolultak, ugyanis a századfordulós épületek építésekor még nem volt kizárólagos szempont az alacsony költségszint, így a tervezőknek lehetősége volt díszítések, íves és tört felületek alkalmazására. Ezzel jelentősen javították az épület vizuális megjelenését és egyúttal megnehezítették a mai állványozók életét. A műemlék jellegű épületeknél ezért jelentős mennyiségű kiegészítő elem (konzolok, egyedi állványok, térállványok, stb.) beépítésére kerül sor, amely sajnos nem minden cégnek áll kellő mennyiségben a rendelkezésére.

Homlokzati állványok műemlék rekonstrukcióhoz


A homlokzatok elé kifeszített reklámháló, vagy molinó kedvelt megoldás, hiszen tetszetős marad a városkép a felújítások ideje alatt is. Ma már nem a falfelülettel párhuzamos plakátok jelentik az igazi kihívást.

Reklámállványok

A reklámhálóval ellátott épületek szélterhelése megnövekszik, ezért gyakori, hogy nagyobb szélviharok után a reklámhálót sürgősséggel javítani kell.

Homlokzati állványok, reklámháló, reklámállvány műemlék rekonstrukcióhoz


A műemlék jellegű épületek rekonstrukciója időigényes folyamat. Ellentétben a panelrekonstrukcióval, ahol egy ütem kivitelezési ideje jellemzően 1 hónap, itt előfordulnak 6 hónapot is meghaladó kivitelezési idők.

Időigényes állványozás

Amennyiben a kivitelezés belecsúszik a télbe, akkor célszerű lehet az állványzat fóliával fedése, amely lehetővé teszi a fűtést, így megkönnyíti a téli munkavégzést. Amennyiben azonban az állványzat fóliával fedését tervezzük, akkor kiemelt figyelmet kell fordítani a kikötésekre (alapesetben minden keretet rögzíteni kell).