Az állványozás ütemezése

A panelrekonstrukció esetén az állványépítés általában több ütemben történik. Egy-egy ütem 2-4 ezer négyzetméter állványzatot jelent, amik általában 1 hónapig állnak. Így biztosítható a lehető leggyorsabb és leggazdaságosabb kivitelezés. Tekintve, hogy az állványzat egy viszonylag drága eszköz (bekerülési ára több mint 10.000 Ft négyzetméterenként), ezért sok kivitelező próbálja meg megoldani az állványozást minél kisebb állványmennyiséggel. Ennek folyománya a végtelenségbe nyúló kivitelezési idő, illetve a száradási, kötési idők önkényes lerövidítése.

panel épületek állványozása, homlokzati állványok

Technikai értelemben véve a panelrekonstrukcióhoz szükséges állványépítés a legegyszerűbb feladatok egyike. A homlokzatok egyenesek, peremek, ferde felületek nincsenek, az épületek jól megközelíthetőek. Mindazonáltal a panelrekonstrukció is tartogat kihívásokat, problémákat és buktatókat az állványépítők számára.

Az állványozás közterületen zajlik

A panelépületek bár nem a belvárosban vannak általában, de azért behajtási korlátozással itt is kell számolni. Általában 12 tonnás súlykorlátozású az övezeti besorolás, amelyre a szállítás során figyelemmel kell lenni.

A következő buktató a közterület használat során merül fel. Általában a panelépületek 1 méteres körzete még nem számít közterületnek így közterület foglalási engedély nélkül is használható, de ez már nem igaz a felvonulási területekre (ideiglenes anyagtárolás, építési konténerek helye, stb.). A közterület felügyelet hamar lecsap az illegálisnak minősített közterület használókra.

A panelépületek rekonstrukciója lakott állapotban történik, így fokozott figyelmet kell fordítani a balesetvédelemre. A lépcsőházi kijárókat állványtetővel kell biztosítani az állványépítőknek. Érdemes állványhálót is használni, hogy a szigetelés során ne kerüljön szemét a lakókörnyezetbe.

Az állványozás alatt laknak a lakóépületben

Amire kevesen gondolnak: a felállványozott házak ideális körülményeket biztosítanak a betörőknek. Általában senki nem akar betörni a 7 emeleti lakásba a teraszon keresztül, de ha már ott az állványzat a biztonságos és kényelmes feljáróival miért is ne használják ki a rosszban sántikálók. Sajnos a lakók fiatal gyerekei is kedvet kaphatnak egy kis kalandozásra, ami nagy kockázattal jár. Emiatt érdemes és ajánlott a rekonstrukció alatt biztonsági őrzésről is gondoskodni.


panel épületek állványozása közben lakják az épületet
panel épületek állványozása, homlokzati állványok


A panelházak döntő többsége 11 szintes, ami 34 méter állványmagasságot jelent. Mivel az állványzatok típuskivitelei 24 méter magasságig minősítettek, ezért állványterv készítése minden esetben előírás. Állványtervet pedig csak megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakember készíthet.

Magas épületekhez állványtervre van szükség

Panelrekonstrukció esetén az állványépítést célszerű megfelelő tapasztalattal és elég nagy állványmennyiséggel bíró állványépítőre bízni, aki jól ismeri a problémákat és a speciális megoldásokat.

Függesztett platformról nem szakszerű

Itt érdemes még megemlíteni a függesztett platformokról történő hőszigetelést, mely egy tipikus magyar sajátosság. Mivel a platformról csak kis felület fogható be egyszerre, valamint a platformon nem tárolható nagy mennyiségű anyag, ezért a kivitelezési idő jelentősen megnő. Nem mindegy hogy 2 hónapig vagy 1 évig tart egy felújítás. Arról nem is szólva, hogy a színezésnél rövid idő alatt kell nagy felületen munkát végezni, hogy elkerülhessük a színeltéréseket.