Az ipari állványozási feladatok az állványépítés egy teljesen speciális szakterületét jelentik. Teljesen más elvárások, környezet és feladattípusok jellemzik a “normál” homlokzati állványépítéshez képest. Ezeknek a kihívásoknak nem minden állványépítéssel foglalkozó cég képes megfelelni.

Térállványok használata

Az ipari állványépítés során általában működő ipari létesítmények, ritkább esetben új beruházások keretében kell egyes gépekhez, berendezésekhez elérhetőséget biztosítani. A megépített állványok lényegesen kisebbek, viszont összehasonlíthatatlanul bonyolultabbak a homlokzati állványoknál. Jellemzően nem keretes állványzatok kerülnek felhasználásra, hanem úgynevezett térállványok. A térállványok sokoldalúbbak, viszont lényegesen drágábbak és nehezebben építhetők, mint a homlokzati állványok. Míg a homlokzati állványoknál általában 15-20 alkotóelemből kirakhatók a szükséges állványzatok a térállványoknál nem ritka a 100 alkatrész felhasználása sem.

A nagy magasságok, egy vízfelület fölé lógó állványzat, vagy éppen egy gömb alakú víztorony a tervező mérnököket komolyabb fejtörés elé állítja. Ezekben a helyzetekben különösen fontos a szakértelem. Az ilyen projekteket nem lehet rutinból megoldani.

Extrém helyzetek

Komoly statikai számítások előzik meg az állványépítést, sok esetben pedig teljesen egyedi állványtechnikai megoldásokat alkalmazunk. A tervezés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni egy templomtorony, vagy egy híd felújítás állványozása esetén.

Ipari környezetben sokkal markánsabban jelentkeznek a biztonsággal kapcsolatos elvárások/követelmények is. A homlokzati állványoknál fel sem merülő veszélyforrások is megjelennek úgymint mérgező gázok, folyadékok, magas hőmérsékletű vezetékek környezetében folyó munkavégzés.

Nem szabad lebecsülni az ipari állványépítés során jelentősen megnövekedő kivitelezési időt sem, hiszen egy hőcserélő belsejében, vagy egy olajtartály 2 rétege között az építés és bontás sebessége a töredéke a normál környezetben jellemző értéknek. A határidők ennek ellenére szigorúbbak a normál kivitelezésben megszokottnál, hiszen az erőműveknek, olajfinomítóknak percre pontosan kell elindulniuk.

Állványépítés szigorúan a határidők betartásával

Az ipari szegmensben az állványépítés költsége eltörpül az egyes berendezések értéke, az esetleges határidőcsúszások költsége mellett, így itt hatványozottan igaz, hogy összességében nem feltétlenül a legolcsóbb megoldás a leggazdaságosabb.